Άγιος Χαράλαμπος, ο προστάτης των λοιμικών ασθενειών, των εγκύων γυναικών και των μεγάλων οικιακών ζώων



Στις 10 Φεβρουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, ο οποίος στον Πόντο θεωρούνταν προστάτης για τις λοιμικές επιδημίες και αρρώστιες.



Ο Άγιος, που κατάγονταν από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, γεννήθηκε περί το 90 μ.Χ. και διακόνησε την τοπική εκκλησία ως ιερέας τα χρόνια της αυτοκρατορίας του Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ), ο οποίος υπήρξε μεγάλος διώκτης των Χριστιανών. Μετά από συστάσεις του αυτοκράτορα στον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκιανό, ο Άγιος συλλαμβάνεται, οδηγείται στη φυλακή και ενώπιον του επάρχου ομολογεί με σθένος την πίστη του στον Χριστό. Τότε ο Λουκιανός διέταξε τους στρατιώτες να βασσανίσουν μέχρι θανάτου τον Άγιο κάνοντας μάλιστα ο ίδιος την αρχή. Με το ξίφος του προσπάθησε να τρυπήσει το σώμα του Αγίου και τότε συντελέστηκε εκ Θεού ένα θαυμαστό σημείο με τα χέρια του επάρχου να κόβονται και να μένουν κολλημένα στο σώμα του Αγίου. O Χαράλαμπος παρά τις φρικώδεις δοκιμασίες προσευχήθηκε στον Θεό και τα χέρια συγκολλήθηκαν ξανά στο σώμα του Λουκιανού. Αυτό το θαύμα έκανε πολλούς από τους δημίους να πιστέψουν στον τριαδικό Θεό. Ο Άγιος πέθανε σε ηλικία 113 ετών μετά από διαταγή του επάρχου να τον σύρουν με χαλινάρι σε όλη την πόλη και να τον αποκεφαλίσουν.


Στον Πόντο την ημέρα της εορτής του Αγίου ο λαός έφτιαχνε σκέτα κόλλυβα, χωρίς ζάχαρη, τα οποία φυλούσε στο εικονοστάσι και πετούσε στη θάλασσα όποτε είχε φουρτούνα, προκειμένου να παύσει η τρικυμία. Στο χωριό Αντρεάντων ο Άγιος θεωρούνταν, επίσης, προστάτης των εγκύων γυναικών, ενώ κατά τόπους θεωρούνταν προστάτης των μεγάλων οικιακών ζώων, γι’ αυτό και ο λαός τον τιμούσε με τάματα και προσφορές.



Πηγές:


«Ο κύκλος του χρόνου στο λαϊκό πολιτισμό των Ποντίων (μέσα 19ου αι. - 1922)», Μ.Γ. Βαρβούνης - Μαρία Τριπερίνα, «Αρχείον Πόντου - Παράρτημα 35», Αθήνα, 2015


«Ποντιακή λαογραφία (οι 4 εποχές και οι μήνες τους», Έλσα Γαλανίδου - Μπαλφούσια, «Αρχείον Πόντου - Παράρτημα 19», Αθήνα, 1999


«Αγιοδρόμιον», αρχιμ. Νικοδήμου Παυλόπουλου, Μυτιλήνη, 1978


www.synaxarion.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το καθιερωμένο ετήσιο πολιτστικό διήμερο διοργανώνει ο Εκπ. Λαογραφικός Σύλλογος Ποντίων Αψάλου

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κ. Παυλίδη για τη Ζέλετσα του Καρς

Παρακάθ στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας την Κυριακή 24 Μαρτίου